HIGIENA DOJU – PREPARATY HYPRED
Materiały firmy Hypred
HIGIENA
PRZEDUDOJOWA
Higiena przedudojowa to integralna część higieny pozyskiwania mleka. Wraz z pozostałymi działaniami higienicznymi, pozwala pozyskiwać mleko o wysokiej jakości. Głównym problemem hodowców bydła jest mastitis (zapalenie wymienia). Jest to schorzenie generujące najwyższe koszty. Leczenie to doraźne działanie rolnika, wiążące się z ogromnymi stratami. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest zapobieganie problemowi zanim się pojawi.
Higiena przedudojowa ma za zadanie przygotowanie wymienia do doju, poprzez: oczyszczenie z wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń, dezynfekcję z pokrywających strzyk patogenów, stymulację uwalniania oksytocyny minimalizacja przenoszenia patogenów na zwierzęta poprzez ręce dojarza Niezbędna jest na obiektach, gdzie występują bakterie zakaźne tj. gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus) oraz paciorkowiec bezmleczności (Streptococcus agalactiae).
Równie ważną funkcją jest stymulacja, czyli fizyczne pobudzenie krowy do wydzielania oksytocyny – hormonu oddawania mleka. Skraca to czas doju, jak i zapobiega tzw. pustodojom, a w konsekwencji wynicowaniu się zwieracza kanału strzykowego.
Dobrze dobrana i zastosowana higiena przedudojowa, to zdrowe, czyste i suche wymię, oraz krótszy i bardziej komfortowy dój.
Najlepsze metody przeprowadzenia higieny przedudojowej to:
-
stosowanie piany nakładanej bezpośrednio na strzyk za pomocą kubka pianowego (gotowa lub w formie skoncentrowanej)
-
preparaty – zarówno w płynie jak też w formie proszku – do przygotowania roztworu do mycia i dezynfekcji ścierek wielokrotnego użytku,
-
nasączane, jednorazowe ręczniki papierowe.
-
spraying jako alternatywna metoda, popularna zwłaszcza w dużych obiektach.
-
rękawice jednorazowe jako skuteczna metoda minimalizacji przenoszenia patogenów pomiędzy zwierzętami.
Produkty higieny przedudojowej firmy Hypred dostępne w sklepie www.fermowo.pl:
1. Gotowy preparat pianowy na bazie kwasu mlekowego i salicylowego
PREFOAM PLUS2. Koncentrat do mycia i dezynfekcji wymion za pomocą ściereczek
DERMISAN PLUS
CEL
–– Czyste i zdezynfekowane wymię
–– Ochrona wymienia przed bakteriami środowiskowymi
–– Odpowiednie przygotowanie wymienia przed dojem
–– Zdezynfekowane ręce dojarza
ZAGROŻENIA
–– Patogeny środowiskowe na strzykach – ryzyko mastitis
–– Niewystarczająca stymulacja wymienia przed dojem – ryzyko pustodoju
–– Uszkodzenia zwieracza strzyku – otwarte wrota dla bakterii
–– Przenoszenie się patogenów pomiędzy krowami poprzez ręce dojarza
DOBRA PRAKTYKA
–– Stosowanie produktów o silnym działaniu czyszczącym i dezynfekcyjnym
–– Dbałość o skórę wymienia poprzez stosowanie produktów z dodatkami kosmetycznymi
–– Higiena przedudojowa, jako działanie wspomagające wydzielanie oksytocyny – profilaktyka wynicowania zwieracza strzyku
HIGIENA POUDOJOWA
I. - Zła jakość mleka to nie tylko problemem produkcyjny czy ekonomiczny, ale także bardzo poważne zagrożenie dla zdrowia zwierząt. Badania weterynaryjne podają, że jedna zakażona patogenami powodującymi mastitis krowa, jest w stanie zarazić 6-7 zwierząt, którym zakładany jest ten sam aparat udojowy…
II. Poudojowy oprysk (spray) lub kąpiel (dipping) strzyków to jedna z najważniejszych procedur, której celem jest unieszkodliwienie większości zakaźnych czynników chorobotwórczych.
Dobry produkt pozostaje na skórze strzyków po doju oraz zapewnia ochronę gruczołu mlekowego w czasie, gdy po doju kanał strzykowy pozostaje otwarty, a panujące w wymieniu podciśnienie może spowodować „zassanie” patogenów.
III. Proces mycia i dezynfekcji wymaga użycia odpowiednich środków chemicznych. Najlepiej, gdy jeden środek łączy w sobie właściwości myjące i dezynfekujące. Jednak to nie wszystko! Oprócz działania biobójczego, konieczna jest ochrona wrażliwej skóry strzyków, poprzez działanie kosmetyczne! Skóra wymienia, a zwłaszcza strzyki, to miejsce gdzie nowoczesna hodowla i produkcja mleka spotyka się z ekonomią i zarobkiem, jaki płynie z mleka dla hodowcy!
IV. Na koniec pozostaje najważniejszy aspekt – ekonomiczny. Cena nie powinna decydować o jakości higieny w gospodarstwie i oferowanej ochrony! To skuteczność produktów powinna być punktem wyjścia.
W przeciwnym razie hodowca może narazić się na niepotrzebne i – często bardzo wysokie – koszty związane nie tylko ze stratami mleka, ale i mniejszą produkcyjnością i koniecznością interwencji weterynaryjnych.
Zawsze profilaktyka jest tańsza niż leczenie!
Produkty higieny pudojowej firmy Hypred dostępne w sklepie www.fermowo.pl:
1. Dwuskładnikowy dipping oparty na dwutlenku chloru i kwasie mlekowym
GOLDEN MIX KOMPLET
2. Gotowy do użycie, nieskapujący preparat – mieszanina kwasu mlekowego i salicylowego
HM VIR FILM PLUS
3. Gotowy do użycia dipping oparty na bazie aktywnego jodu
DIP-IO 2500 (dawny Io-Derm PSP)
4. Gotowy do użycia dipping oparty na bazie chlorheksydyny
HYDERM
5. Dipping oparty na bazie kwasu mlekowego
FILMODIP
-
CEL
–– Zdezynfekowana skóra strzyków po doju
–– Jak najszybsze i pewne zamknięcie kanału mlecznego
–– Stworzenie bariery przed patogenami ze środowiska
–– Zapewnienie kosmetycznego działania na skórę, przy jednoczesnej silnej dezynfekcji
ZAGROŻENIA
–– Patogeny środowiskowe na strzykach – ryzyko mastitis
–– Wzrost liczby komórek somatycznych i bakterii w mleku
–– Ryzyko zakażenia krzyżowego – chore krowy zakażają zdrowe
–– Silne środki dezynfekcyjne to ryzyko popękanej skóry = wrota dla bakterii
DOBRA PRAKTYKA
–– Stosowanie środków o silnych właściwościach dezynfekcyjnych
–– Dbałość o skórę wymienia poprzez stosowanie produktów z dodatkami kosmetycznymi
–– Dipping (spray) o szerokim działaniu biobójczym jako stały element profilaktyki przeciw patogenom powodującym mastitis
HIGIENA URZĄDZEŃ UDOJOWYCH
I. Odpowiednie przygotowanie instalacji udojowej jest gwarantem, że mleko będzie pozyskiwane i przechowywane w odpowiednich i higienicznych warunkach. Niestosowania się do zaleceń dotyczących higieny urządzeń, czy produkty o niewystarczającej efektywności, często są powodem podniesionego poziomu bakterii w mleku. Nie ma to nic wspólnego ze zdrowotnością wymienia, a jest wynikiem procesów jakie zachodzą w mleku po doju.
Jednak gdy warunki panujące w instalacji udojowej czy zbiorniku na mleko wskazują na aktywność niekorzystnych bakterii, „trwałość” mleka drastycznie spada…
II. Podstawowe działania dotyczące czystości instalacji udojowej obejmują stosowanie produktów:
-
Kwaśnych
-
Alkalicznych
Tylko stosowanie produktów o wysokiej jakości, o działaniu powierzchniowo-czynnym, gwarantuje wysoką jakość procesu czyszczenia i dezynfekcji, usuwając osady mineralne i organiczne.
Usunięcie zarówno pozostałości mleka – jako pożywki dla bakterii – oraz osadów mineralnych wynikających z zawartości jonów np. metali – czyli tzw. twardej wody, to cel, który chcemy osiągnąć.
III. Ostatnim elementem, często pomijanym w higienie urządzeń udojowych, jest dezynfekcja kubków udojowych.
Jedna krowa zarażona patogenami powodującymi mastitis, np. gronkowcem złocistym, jest „w stanie” zarazić kolejnych 6-7 krów, tylko poprzez zakładanie im niezdezynfekowanego aparatu udojowego, którym chwilę wcześniej była dojona chora sztuka…
Produkty takie jak INO GRIF, stanowią doskonałe uzupełnienie higieny instalacji udojowej.
Produkty higieny urządzeń udojowych firmy Hypred dostępne w sklepie www.fermowo.pl:
1. Kwaśny koncentrat myjąco-odkamieniający oparty na kwasie fosforowymHYPRACID
2. Zasadowy koncentrat do mycia i dezynfekcji z dużą zawartością aktywnego chloruHYPROCLOR ED
3. Kwaśny koncentrat myjąco-odkamieniający oparty na kwasie azotowymSPULMICID PLUS
4. Silnie skoncentrowany, płynny środek oparty na kwasie octowym i nadoctowym oraz nadtlenku wodoruINO GRIF |
CEL
–– Pełna dezynfekcja instalacji udojowej – przewodów i zbiornika na mleko
–– Usunięcie osadów mineralnych i organicznych, tzw. biofilmów
–– Minimalizacja psucia się mleka w trakcie jego przechowywania
–– Minimalizacja przenoszenia patogenów pomiędzy zwierzętami
ZAGROŻENIA
–– Niedostateczne działanie środków, może powodować straty w jakości mleka – podwyższone ilość bakterii
–– Osady mineralne, a zwłaszcza organiczne to „doskonała” pożywka dla niekorzystnych bakterii
DOBRA PRAKTYKA
–– Stosowanie środków opartych na kwasie fosforowym i podchlorynach to gwarancja skutecznego mycia i dezynfekcji
–– Korzystanie z produktów powierzchniowoczynnych celem pełnego usuwania osadów
–– Pełna, skuteczna i szybka dezynfekcja kubków udojowych pomiędzy zwierzętami to ochrona przed mastitis.
Najwyższa jakość mleka rozpoczyna się od pełnej i skutecznej dezynfekcji aparatury udojowej.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Do przeczytania/obejrzenia