Schowek 0
Twój schowek jest pusty
Koszyk 0
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Do przeczytania/obejrzenia » Jak funkcjonuje układ trawienny konia?

Jak funkcjonuje układ trawienny konia?

Data dodania: 09-05-2016

Układ trawienny konia
układ trawienny konia

Nawet jeśli  koniowi udało dopasować się do nas pod względem swojego budżetu czasu, odruchu ucieczki, apetytu czy sekwencji ruchów, jego układ pokarmowy płochliwego zwierzęcia nadal pozostał na stepach.

Cały cykl żywieniowy, od przyjęcia pokarmu do jego wydalenia, trwa 30-50 godzin. Procesy trawienne konia odbywają się w żołądku, jelicie cienkim i jelicie grubym, przy czym ważną rolę spełnia jelito ślepe jako fermentator. Dla dobrego trawienia niezbędne jest odpowiednie wytwarzanie śliny.

Możliwe jak najdłuższy czas żucia oddziałuje korzystnie na odpowiednie wydzielanie śliny, równomierne zużycie zębów i niezakłócony przebieg trawienia w żołądku. Czas żucia determinowany jest odsetkiem paszy objętościowej w racji żywieniowej. Cały układ pokarmowy konia przystosowany jest do przyjmowania i przetwarzania paszy objętościowej; w przypadku dużej zawartości bogatej w skrobię paszy prowadzi to do problemów, ponieważ istnieje tylko ograniczona ilość enzymów powodujących rozkład skrobi.

Żołądek

Ze swoją objętością ok. 15-20 l jest on stosunkowo mały i przystosowany do regularnego przyjmowania pokarmu w małych ilościach. W wyniku tego pokarm może być bardzo szybko (w ciągu 1-5 godzin) przekazany do jelita cienkiego. Dlaczego tak się dzieje? Leży to w naturze płochliwego zwierzęcia, które szybko musi być w stanie uciec w razie zagrożenia – „z pełnym żołądkiem źle się biega”. Przy sporządzaniu racji żywieniowych ważne są jeszcze dwa kolejne czynniki.  Pierwszym z nich jest fakt, że z powodu fizjologicznej budowy żołądka koń nie potrafi zwymiotować nawet, jeśli zjadł złą paszę. Po drugie jego żołądek składa się z dwóch części: najpierw pokarm dostaje się przez przełyk do części bezgruczołowej (na ilustracji część oznaczona kolorem zielonym), a dopiero potem do części zawierającej gruczoły (na ilustracji część oznaczona kolorem czerwonym).

Procesy trawienne w obu częściach żołądka:

Bezgruczołowa część żołądka: - Głównie mikrobowy rozkład łatwo dostępnych węglowodanów, jak cukier i skrobia, po części też proteiny - Oprócz kwasu mlekowego i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych powstają również gazy oraz produkty rozkładu białka - Zbyt silne mikrobowe przetwarzanie i tworzenie dużej ilości kwasu mlekowego wiązane jest z powstawaniem wrzodów żołądka. Może do tego dojść po pierwsze w wyniku skarmiania zbyt małą ilością paszy objętościowej (siano) i zbyt dużej zawartości paszy „żelatynującej” (jak pszenica i żyto).

Z tego powodu paszę, o ile to możliwe, powinno dzielić się na kilka mniejszych porcji podawanych w ciągu dnia, a pomiędzy karmieniem i wysiłkiem zaplanować ok. 2 godzinną przerwę.

Część żolądka z gruczołami- Tutaj odbywa się wydzielanie soków żołądkowych wraz z rozkładającą białko pepsyną i kwasem solnym. - Rozkład białka - Brak enzymów rozkładających tłuszcz lub węglowodany. - Wymieszanie kwasów żołądkowych z papką pokarmową = obniżenie czynnika pH.

 

Jelito cienkie

Wynoszący ok. 1,5 godz. czas przejścia przez długi na ok. 20 m fragment o pojemności 55-70l jest czasem stosunkowo szybkim. Śluzówka jelita cienkiego wyposażona jest w liczne kosmki, które zwiększają powierzchnię jelita i dbają o jak najefektywniejszy pobór składników odżywczych.

Procesy trawienne

  • Enzymatyczny rozkład białek (rozkład protein) i przyjęcie ich jako aminokwasów
  • Lekkostrawne węglowodany, jak skrobia i cukier, przetwarzane są na glukozę i fruktozę
  • Tłuszcze rozkładane są na kwasy tłuszczowe i w tej postaci wchłaniane
  • Laktoza przekształcana jest w glukozę oraz galaktozę i w tej postaci wchłaniana
  • Tutaj odbywa się również wchłanianie witamin, mikroelementów i minerałów
  • Jeżeli już w żołądku wytworzono zostało zbyt dużo kwasu mlekowego i papka pokarmowa jest zbyt kwaśna, może dojść do uszkodzeń kosmków jelitowych, co będzie ujemnie wpływać na wchłanianie składników pokarmowych.

Jelito grube i jelito ślepe

Ze swoją objętością 110-180 l i czasem przejścia pożywienia wynoszącym 30-40 godzin stanowią one fermentator konia, podobnie jak żwacz u przeżuwaczy. Odbywa się tutaj przede wszystkim mikrobowe przetwarzanie i rozkład paszy objętościowej (celulozy, hemicelulozy, pektyn), ale również wchłanianie do organizmu niestrawionych składników odżywczych z jelita cienkiego.

 

Procesy trawienne

  • Dla poprawnego funkcjonowania mikroorganizmów rozkładających włókna (bakterie i protozoa) niezbędne są zrównoważone proporcje lekko i ciężkostrawnych węglowodanów. Do tego równomierny dopływ azotu i substancji nieorganicznych.
  • Odbywa się między innymi tworzenie i wchłanianie płynnych kwasów tłuszczowych, kwasu mlekowego oraz gazów, jak również większe ilości rozpuszczalnych w wodzie witamin (witamina B), wody i substancji nieorganicznych.

(Źródło: Mayer i Coenen 2002)


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Do przeczytania/obejrzenia
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
W celu ulepszenia zawartości naszej strony internetowej oraz dostosowania jej do Państwa osobistych preferencji, wykorzystujemy pliki cookies przechowywane na Państwa urządzeniach. Kontrolę nad plikami cookies można uzyskać poprzez ustawienia przeglądarki internetowej.
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
USTAWIENIA
ZAAKCEPTUJ TYLKO NIEZBĘDNE
ZGADZAM SIĘ