W SPRZEDAŻY ZAKISZACZE DO PASZ
ZAKISZACZE DO PASZ : MARVITASIL i MARVITASIL STABIL
Skład i przeznaczenie preparatu:
-
Mikrobiologiczny dodatek do zakiszania pasz objętościowych takich jak trawy, motylkowe, kukurydza (całe rośliny jak i jej części), GPS i produkty przemysłu rolno-spożywczego (np. wysłodki buraczane, młóto browarniane).
-
Koncentracja bakterii – 4x1010(400 tys. bakterii na 1g masy zakiszanej),
-
Skład bakteryjny:
Enterococcus faecium - NCIMB11181
Pediococcus acidilactici - CNCMI 3237
Lactobacillus plantarum- CNCMI 3235
Lactobacillus brevis- DSM 21982
Lactobacillus salvivarius – ATCC 11741
Zalety:
Wysoka koncentracja bakterii – 400 tys. j.t.k./g zakiszanego surowca
Bogaty skład bakteryjny: 5 gatunków.
Uniwersalność - przeznaczony do zakiszania traw, roślin motylkowych, GPS, kukurydzy oraz wysłodków.
Różnorodny skład – wzajemnie uzupełniające się szczepy bakterii działające w różnych warunkach :
-
Bakterie homofermentatywne inicjujące zakiszanie, intensywnie produkujące kwas mlekowy: E.faecium, P. acidilactici.
-
Bakteria pogłębiająca procesy konserwacji: L. plantarum.
-
Bakteriaheterofermentatywna: L.brevis - działa w podwyższonej zawartości suchej masy. Produkuje również substancje hamujące rozwój drożdży i pleśni w kiszonce.
-
L. salivarius: unikatowa bakteria fermentacji mlekowej, która działa w szerokim zakresie temperatur jakie występują podczas procesów kiszenia.
Dawkowanie /stosowanie:
-
Dawka: 500g/50 ton kiszonki, 100g/10 ton kiszonki.
-
Inokulant w postaci proszku do stosowania w formie roztworu wodnego.
-
500g preparatu do rozpuszczenia w 25 - 50 litrów wody pitnej.
-
Zalecane stosowanie za pomocą aplikatora. Możliwa jest aplikacja ręczna podczas układania warstw zakiszanego surowca na pryzmie lub w silosie.
-
Trwałość roztworu roboczego wynosi 24 godziny.
-
Trwałość preparatu w warunkach prawidłowego przechowywania wynosi 24 miesiące od daty wytworzenia.
Specjalistyczny preparat bakteryjny do kiszenia pasz objętościowych o niskiej stabilności tlenowej.
Inokulant nowej generacji jest warunkiem uzyskania kiszonki wysokiej jakości, wartości pokarmowej i tzw. stabilności tlenowej. Kiszonka charakteryzuje się wówczas wysokim udziałem kwasów organicznych co gwarantuje oczekiwane dobre pobranie suchej masy przez zwierzęta.
-
Marvitasil STABIL wpływa na obniżenie strat energii w kiszonce poprzez ograniczenie ilości rozkładanego cukru w procesie fermentacji, hamuje rozwój pleśni i drożdży sprzyjając sprawnemu ukierunkowaniu przebiegu fermentacji mlekowej.
-
Marvitasil STABIL opóźnia proces zagrzewania się kiszonki po wybieraniu z pryzmy lub silosu i w TMR na stole paszowym.
-
Szczep bakterii fermentacji mlekowej Lactobacillus buchneri ma zdolność do syntezy 1,2-propandiolu i kwasu propionowego- związków hamujących rozwój grzybów w kiszonce.
EFEKTY STOSOWANIA
-
Zwiększenie stabilności tlenowej kiszonki
-
Większa wartość pokarmowa kiszonki
-
Hamowanie rozwoju drożdży i pleśni w kiszonce
STOSOWANIE
0,5 kg Marvitasil STABIL / 50t zakiszanej masy
W razie konieczności przyspieszenia procesu fermentacji mlekowej stosowanie
SKŁAD
Preparat zawiera w 1 g 3x1010 j.t.k. (CFU) bakterii fermentacji mlekowej: Lactobacillus Buchneri
Nośnik: sacharoza, laktoza
0,5 kg Marvitasil + 0,5 kg Marvitasil STABIL / 100 ton zakiszanej masy
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii AKTUALNOŚCI