Ważne składniki w paszach dla koni
Ważne składniki w paszach dla koni
Wytłoki z jabłek
Ten wysuszony produkt uboczny wytwarzania soku stanowi dla koni prawdziwy smakołyk. Oprócz walorów smakowych posiada on również wiele błonnika pokarmowego. Szczególnie pektyna dba o korzystny rozwój flory bakteryjnej w obszarze żołądkowo-jelitowym. Ponadto wiąże wodę kałową.
Nasiona siemienia zawierają bardzo dużo kwasu linolowego i pomaga w uzyskaniu błyszczącej sierści. O szczególnej wartości siemienia decyduje śluz roślinny, tworzący na ściankach jelit powłokę i stanowiący naturalną ochronę. Dzięki ekstruzji dezaktywowane są niepożądane składniki obojętne, co przyczynia się do jeszcze większej dostępności składników odżywczych.
Mieszanka 5 ziół przywraca koniom „zniszczoną w wyniku intensywnej uprawy terenów zielonych część natury”.
Kminek: wspiera trawienie i działa przeciwskurczowo
Aronia: działa odkażająco dzięki naturalnemu OPC
Pietruszka: działa odwadniająco i wspiera krążenie
Gryka: wspiera ukrwienie
Lucerna zwana jest również alfalfa. Ta pełnowartościowa roślina pastewna, zawierająca treściwe aminokwasy w naturalnej formie, pod względem jakości znacznie przewyższa siano. Surowe włókna są wolno trawione i odznaczają się wysoką zawartością witamin, minerałów i mikroelementów.
Otręby pszenne
Ta uboga w skrobię pasza z łusek zbożowych pochodzących z produkcji mąki pszennej odznacza się wybitnie dietetycznym działaniem.
Otręby pszenne są bardzo bogate w minerały i stanowią treściwy składnik mieszanek meszowych. Należy jednak uwzględnić wysoką w porównaniu do wapnia zawartość fosforu.
Materiał producenta Fixkraft. Inne artykuły tutaj
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Do przeczytania/obejrzenia