ŻYWIENIE KONI - wskazówki
Data dodania: 30-12-2015
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Do przeczytania/obejrzenia
WŁAŚCIWE PRZYGOTOWANIE RACJI ŻYWIENIOWYCH DLA KONI
(opracowanie: firma FIXKRAFT - Austria, producent pasz Elite)
Informacje o paszach i innych produktach ELITE na stronie:
paszedlakoni-elite.pl
Dzięki wpieraniu równowagi mikrobowej w możliwe jak najlepszym stopniu, można zminimalizować wynikające z tego zakłócenia w procesie przemiany materii.
Dobre trawienie znajduje swój wyraz w zdrowszych, gotowych do intensywnego wysiłku i ekspresyjnych koniach.
Procentowy udział paszy objętościowej:
Woda: zawsze według upodobania
Ważne:
(opracowanie: firma FIXKRAFT - Austria, producent pasz Elite)
Informacje o paszach i innych produktach ELITE na stronie:
paszedlakoni-elite.pl
Koń stepowy, jako wybitnie specyficzny selekcjoner, odżywia się głównie trawą stepową, która w swoich właściwościach bardziej odpowiada sianu, niż naszej soczyście zielonej trawie łąkowej.
Do tego, w zależności od potrzeby i zasobów pożywienia, zjada dodatkowo zioła, owoce, jagody, ziemię, korę i korzenie.
W przeciwieństwie do niego hodowane przez nas konie są zależne od tego, jakie racje żywieniowe mu podamy i jakiej jakości pożywienie mu zaoferujemy.
Z tego powodu odpowiednie przygotowanie żywienie koni spełnia ogromną rolę – wiele występujących u naszych koni problemów zdrowotnych ma swoje źródło w błędach żywieniowych.
Do tego, w zależności od potrzeby i zasobów pożywienia, zjada dodatkowo zioła, owoce, jagody, ziemię, korę i korzenie.
W przeciwieństwie do niego hodowane przez nas konie są zależne od tego, jakie racje żywieniowe mu podamy i jakiej jakości pożywienie mu zaoferujemy.
Z tego powodu odpowiednie przygotowanie żywienie koni spełnia ogromną rolę – wiele występujących u naszych koni problemów zdrowotnych ma swoje źródło w błędach żywieniowych.
Co się dzieje w przypadku niewłaściwego przygotowania racji żywieniowych?
Najczęstsze błędy mają swoje źródło w zbyt szybkim przestawieniu na inny pokarm (np. na początku sezonu wypasania na łąkach), zbyt małej ilości paszy objętościowej (siano, słoma) i zbyt dużych ilościach skrobi i cukru (zbyt duża ilość paszy treściwej).
W przypadku racji niedostosowanej do potrzeb konia, tzn. do jego wydajności, dochodzi do zakłócenia równowagi w populacji mikrobów. Skutkuje to wzrostem zawartości kwasu mlekowego w żołądku i większymi ilościami gazów, takich jak dwutlenek węgla i wodór w przewodzie pokarmowym. Kiedy zawartość kwasu mlekowego bądź gazów wzrasta, bakterie jelitowe odpowiedzialne za trawienie włókien pękają i w ten sposób obumierają. Powoduje to uwolnienie endotoksyn (czyli toksycznych substancji z obumierających bakterii), co z kolei obciąża proces przemiany materii.
Endotoksyny, amoniak i aminy (niestrawione lub niecałkowicie strawione białko) skutkują problemami zdrowotnymi. Problemy te mogą objawiać się widocznymi symptomami, takimi jak kulawizna/ochwat, kolka czy matowa sierść, ale posiadać również zewnętrznie niewidoczne i tym samym poważne skutki w postaci wrzodów żołądka i uszkodzeń organów wewnętrznych.
Takie organy wewnętrzne jak jelito, wątroba i nerki starają się wyrównać niestabilność, oczyścić toksyny i odciążyć przemianę materii. Może przy tym dojść do uszkodzenia komórek wątroby i nerek lub/i takich zjawisk podklinicznych, jak obniżona wydajność i złe samopoczucie zwierzęcia.
Zakłócone procesy trawienne narażają na szwank również gospodarkę substancjami nieorganicznymi. Może dojść do niedoboru pierwiastków śladowych powodujących skurcze, egzemy i mięśniochwat.
Najczęstsze błędy mają swoje źródło w zbyt szybkim przestawieniu na inny pokarm (np. na początku sezonu wypasania na łąkach), zbyt małej ilości paszy objętościowej (siano, słoma) i zbyt dużych ilościach skrobi i cukru (zbyt duża ilość paszy treściwej).
W przypadku racji niedostosowanej do potrzeb konia, tzn. do jego wydajności, dochodzi do zakłócenia równowagi w populacji mikrobów. Skutkuje to wzrostem zawartości kwasu mlekowego w żołądku i większymi ilościami gazów, takich jak dwutlenek węgla i wodór w przewodzie pokarmowym. Kiedy zawartość kwasu mlekowego bądź gazów wzrasta, bakterie jelitowe odpowiedzialne za trawienie włókien pękają i w ten sposób obumierają. Powoduje to uwolnienie endotoksyn (czyli toksycznych substancji z obumierających bakterii), co z kolei obciąża proces przemiany materii.
Endotoksyny, amoniak i aminy (niestrawione lub niecałkowicie strawione białko) skutkują problemami zdrowotnymi. Problemy te mogą objawiać się widocznymi symptomami, takimi jak kulawizna/ochwat, kolka czy matowa sierść, ale posiadać również zewnętrznie niewidoczne i tym samym poważne skutki w postaci wrzodów żołądka i uszkodzeń organów wewnętrznych.
Takie organy wewnętrzne jak jelito, wątroba i nerki starają się wyrównać niestabilność, oczyścić toksyny i odciążyć przemianę materii. Może przy tym dojść do uszkodzenia komórek wątroby i nerek lub/i takich zjawisk podklinicznych, jak obniżona wydajność i złe samopoczucie zwierzęcia.
Zakłócone procesy trawienne narażają na szwank również gospodarkę substancjami nieorganicznymi. Może dojść do niedoboru pierwiastków śladowych powodujących skurcze, egzemy i mięśniochwat.
(Źródło: dr Susanne Weyrauch-Wiegand 2011; Wolter, 1994)
Dzięki wpieraniu równowagi mikrobowej w możliwe jak najlepszym stopniu, można zminimalizować wynikające z tego zakłócenia w procesie przemiany materii.
Dobre trawienie znajduje swój wyraz w zdrowszych, gotowych do intensywnego wysiłku i ekspresyjnych koniach.
Procentowy udział paszy objętościowej:
- Min. 1 kg pełnowartościowej paszy objętościowej do przeżuwania na 100 kg produktu / dzień
- Wspiera wytwarzanie śliny (ok. 5 l / 100 kg produktu /dzień)
- Magazyn elektrolitów
- Pokrycie zapotrzebowania na żucie, równomierne zużycie zębów itd.
- Zajęcie się czymś przez konia
Woda: zawsze według upodobania
Ważne:
- nie więcej niż 3-4 kg skrobi na kg żywej wagi do każdego posiłku (Potter et al., 1992)
- Zalecenie = 1 g / kg wagi ciała / posiłek (Vervuert, 2009)
- Siano podawać zawsze przed paszą treściwą jako bufor i w celu zmniejszenia wytwarzania kwasu mlekowego
- Nie karmić bezpośrednio przed wysiłkiem, jeśli to możliwe po jedzeniu zrobić min. 2 godz. przerwy w celu zminimalizowania ryzyka powstania wrzodów żołądka
- Unikać dużych ilości paszy pęczniejącej
- Nie stosować paszy wzdymającej (ciepła pasza, młoda pasza zielona, pasza z roślin bobowatych)
- W przypadku zmiany paszy powolne przestawienie
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Do przeczytania/obejrzenia